• نکاتی درون مورد شرایط کشت یونجه

    ۱- آماده سازی زمـین : میزان برداشت چغندر در هکتار یونجه گیـاهی چند ساله است، میزان برداشت چغندر در هکتار لذا بازدن شخم عمـیق ،دیسک ،لولر بسترکاشت آماده مـی شود.خاک های خوب وحاصل خیز با کلسیم کافی به منظور یونجه مناسب( واکنش خاک۵/۷-۵/۶= PH )است. میزان برداشت چغندر در هکتار ۲-تناوب زراعی:عمرمفید واقتصادی یونجه درمواردی ۷-۵ سال هست وبعداز برگرداندن یونجه بعلت تثبیت ازت درون خاک بوسیله ازتوباکترهای ریشـه گیـاه کاشت نباتات وجینی مانند سیب زمـینی – غلات – یونجه درنظرگرفته مـی شود. میزان برداشت چغندر در هکتار ۳- تاریخ کاشت:یونجه را مـی توان دردو فصل پائیز و بهار کاشت نمود .کاشت پائیزه برکاشت بهاره ارجحیت دارد. کاشت پائیزه درون مناطق سرد استان اوائل شـهریور ماه ودرمناطق سردمعتدل که تا اواسط شـهریورماه کشت انجام گیرد.کشت بهاره: دربهار معمولا”بعداز رفع سرمای بهاره از نیمـه دوم اردیبهشت ماه الی خردادماه انجام داد. ۴- عمق وروش کاشت:عمق کاشت بذر حدود۲-۱ سانتیمتراست البته باتوجه بـه نوع خاک،عمق کاشت مـی تواند تغییریـابد. درخاکهای رسی وسنگین کمترودرخاکهای شنی و سبک عمق کاشت مـیتواندکمـی بیشترشود.بذرپاشی یونجه بـه دوطریق صورت مـی پذیرد.۱- دستپاش ۲- ماشینـهای بذرافشان ازنکات مـهم دربذرکاری یونجه ،این هست که سعی شود بذر بطوریکنواخت درسطح مزرعه پخش شده وبه اندازه کافی باخاک پوشیده گردد. ۵- مصرف کودهای شیمـیایی:براساس آزمون خاک مـیزان کود مورد نیـاز و روش مصرف کود شیمـیایی درون زراعت یونجه تعِِیین گردد. کودهای شیمـیایی فسفره، پتاسیمـی و برخی از کودهای ریزمغذی قبل از کشت مصرف گردند. با توجه بـه اینکه یونجه از خانواده لگومـینوز بوده و قادر بـه تثبیت ازت هوا توسط باکتریـهای موجود درون گره های ریشـه کـه عمدتاً از خانواده ریزوبیوم مـی باشد لذا مصرف ۲۵ کیلوگرم ازت خالص درون هکتار (هنگام آماده سازی زمـین) قبل ازکاشت توصیـه مـی شود ( بـه منظور افزایش کارایی جذب ازت هوا توسط این مـیکروارگانیسم ها حتی المقدور از مصرف کود ازته خودداری گردد). با توجه بـه اثرات مفید کودهای پتاسیمـی بر خصوصیـات کمـی و کیفی یونجه و برابری نیـاز غذایی یونجه بـه عناصر ازت و پتاسیم، درون صورت توصیـه کارشناس، مصرف این کود الزامـی است. درون سال دوم درصورت بروز علایم کمبود عناصر غذایی بـه منظور بررسی وضعیت تغذیـه ای کشت یونجه با م کارشناس تغذیـه و با انجام تجزیـه برگ و آزمون خاک، کود مورد نیـاز تعیین و توصیـه مـی گردد. ۶- مـیزان و نوع بذر مصرفی و تراکم بوته:استفاده ازاکوتیپ های یونجه همدانی مانند(قهاوند ، فامنین و کوه زره ) دراستان توصیـه مـی شود.از ارقام خارجی رقم یونجه دیـابلوورده دراستان دارای عملکرد بالایی مـی باشد.تراکم لازم به منظور تولید علوفه یونجه، مصرف مـیزان ۳۰- ۲۵ کیلوگرم بذر و فاصله ردیف کاشت ۵۰ سانتیمتر درهکتاراست.بیشترین ...

  • یونجه

      یونجه یونجهیـا اسپست (medicago sativa بـه معنی علف مادها) اولین بار توسط مادها به منظور تامـین غذای اسب هایشان اهلی گردید. یونجه اصولا مبدا کویری دارد ودر حال حاضر درون تمام مناطق معتدل و شبه قاره کشت مـی‌گردد.  طبقه بندی علمـی یونجه Kingdom: Plantae Division: Magnoliophyta Class: Magnoliopsida Order: Fabales Family: Fabaceae Subfamily: Faboideae Tribe: Trifolieae Genus: Medicago Species: M. sativa ریخت‌شناسی یونجه گیـاهی هست علفی و چند ساله کـه ارتفاع آن که تا یک متر مـی‌رسد برگهای آن دارای سه برگچه مـی‌باشد برگچه‌های نوک تیز، سبز رنگ و بیضی شکل است. گلهای یونجه بشکل سبز و برنگ بنفش تیره یـا آبی روشن هست مـیوه یونجه مانند صدف بوده و دانـه داخل مـیوه مانند لوبیـا ولی کوچکتر از آنزمـی باشد. گونـه‌ها یونجه‌های ایرانی عبارت‌اند از: همدانی، بمـی، یزدی، قره یونجه، بغدادی، ‏مـهاجرانی، قره یونجه خورونده، هراتی، افغانی، فامنین و ‏‎……‎ یونجه خارجی موآپا ‏‎–‎‏ سونورا ‏‎–‎‏ سی ریور ‏‎–‎سکوئل ‏‎–‎‏ ماسیرسا- رنجر- کانادایی- ‏هاردیگان- ترکستانی و‏‎ گیـاهی چند ساله است، لذا بازدن شخم عمـیق ،دیسک ،لولر بسترکاشت آماده مـی شود.خاک های خوب وحاصل خیز با کلسیم کافی به منظور یونجه مناسب( واکنش خاک۵/۷-۵/۶= PH )است. تناوب زراعیعمرمفید واقتصادی یونجه درمواردی ۷-۵ سال هست وبعداز برگرداندن یونجه بعلت تثبیت ازت درون خاک بوسیله ازتوباکترهای ریشـه گیـاه کاشت نباتات وجینی مانند سیب زمـینی – غلات – یونجه درنظرگرفته مـی شود.  تاریخ کاشتیونجه را مـی توان دردو فصل پائیز و بهار کاشت نمود .کاشت پائیزه برکاشت بهاره ارجحیت دارد. کاشت پائیزه درون مناطق سرد استان اوائل شـهریور ماه ودرمناطق سردمعتدل که تا اواسط شـهریورماه کشت انجام گیرد.کشت بهاره: دربهار معمولا”بعداز رفع سرمای بهاره از نیمـه دوم اردیبهشت ماه الی خردادماه انجام داد. روش کاشت نحوه کاشت یونجه ۱- آماده سازی زمـین :یونجه گیـاهی چند ساله است، لذا بازدن شخم عمـیق ،دیسک ،لولر بسترکاشت آماده مـی شود.خاک های خوب وحاصل خیز با کلسیم کافی به منظور یونجه مناسب( واکنش خاک۵/۷-۵/۶= PH )است. ۲-تناوب زراعی:عمرمفید واقتصادی یونجه درمواردی ۷-۵ سال هست وبعداز برگرداندن یونجه بعلت تثبیت ازت درون خاک بوسیله ازتوباکترهای ریشـه گیـاه کاشت نباتات وجینی مانند سیب زمـینی – غلات – یونجه درنظرگرفته مـی شود. ۳- تاریخ کاشت:یونجه را مـی توان دردو فصل پائیز و بهار کاشت نمود .کاشت پائیزه برکاشت بهاره ارجحیت دارد. کاشت پائیزه درون مناطق سرد استان اوائل شـهریور ماه ودرمناطق سردمعتدل که تا اواسط شـهریورماه کشت انجام گیرد.کشت بهاره: دربهار معمولا”بعداز رفع سرمای بهاره از نیمـه دوم اردیبهشت ماه الی خردادماه انجام داد. ۴- ...

  • یونجه، مـهم ترین گیـاه علوفه ای جهان

    نویسنده: محمد مـهدی عفیفی مـهندس کشاورزی    توزیع یونجه وحشی درون جهان موطن اصلی یونجه ایران و جنوب غربی آسیـاست. این گیـاه درون 470 پیش از مـیلاد مسیح از ایران بـه یونان شده و از آنجا بـه سایر کشورها منتقل شده است. درون اروپا بـه این گیـاه لوکرن lucern و در زبان انگلیسی و آمریکایی بـه آن آلفالفا Alfalfa و گاهی مدیک مـی گویند. این گیـاه بـه علت این کـه به مادها تعلق داشته "مدیک" نامـیده شده. این واژه درون ادبیـات لاتین "مدیکا" نامـیده مـی شود و در اصطلاحات علمـی گیـاه شناسی بـه "مدیک گو" تبدیل شده و به این شکل بـه کار مـی شود. یونجه بـه علت غنی بودن از پروتئین، کلسیم، ویتامـین و نیز بـه دلیل خوش خوراک بودن و درصد کم سلولز درون ردیف مـهمترین گیـاهان علوفه ای قرار گرفته است. سطح زیر کشت یونجه درون جهان حدود 35 مـیلیون هکتار است. درون حال حاضر بزرگ ترین تولید کننده یونجه درون جهان آمریکاست کـه حدود یک سوم سطح زیر کشت دنیـا را دارد. از حدود 35 مـیلیون هکتار یونجه کاری، دو مـیلیون هکتار آن مربوط بـه بذری هست که درون ایران کشت مـی شود. مـیانگین محصول یونجه حدود پنج تن درون هکتار هست و متوسط عملکرد دیم آن نیز 750 کیلوگرم درون هکتار است. البته با توجه بـه آب و هوای منطقه بین چهار که تا 12 تن علوفه خشک درون هر هکتار تولید مـی شود. دانـه یونجه ریشـه یونجه درون خاک مناسب که تا عمق هفت متر هم فرو مـی رود. آب زیر زمـین را بخوبی جذب مـی کند و در سال دوم نسبت بـه خشکی مقاوم مـی شود. اگر خاک شنی باشد، ریشـه خیلی باریک نفوذ مـی کند و رشد فرعی ندارد کـه این نیز خوب نیست. درون خاک مناسب ریشـه فرعی و اصلی بخوبی تشکیل مـی شود. لازم بـه تذکر هست که خاک مناسب یونجه خاک شنی و رسی است. درون یونجه هر قدر ساقه بیشتر باشد، عملکرد بهترمـی شود. بنابراین برداشت یونجه حتما از ارتفاع 10 سانتی متر بـه بالای خاک انجام شود. ریشـه حتما عمـیق رشد کند و پراکندگی مناسبی داشته باشد. بنابراین بهترین زمان کاشت یونجه پاییز است. چون که تا بهار برداشت نمـی شود. ریشـه درون شرایط مناسب روزانـه دو سانتی متر رشد مـی کند. بعد در طول شش که تا هشت ماه بعد از جوانـه زدن طول ریشـه بـه یک متر مـی رسد. به منظور آشنایی با بخش های مختلف گیـاه اینجا را کلیک کنید. لازم بـه یـادآوری هست که رشد ریشـه درون ابتدا ناچیز است. قطر ساقه بـه بین 5/1 که تا سه مـیلی متر مـی رسد. ساقه معمولاً درون بعضی از یونجه ها توخالی است. آب و هوای مناسب کشت یونجه یونجه گیـاه بومـی نواحی گرمسیری هست و نسبت بـه خشکی مقاوم است. ولی بـه طورکلی درون هرگونـه آب و هوایی رشد مـی کند و با انواع زمـین ها سازگار است. البته کشت آن درون خاک های حاصلخیز و مناسب بهترین عملکرد را دارد و در زمـین های شنی و هوای سرد محصول چندانی نمـی دهد. یونجه درون بهار زودتر از سایر گیـاهان ...

  • نباتات علوفه ای (جزوه ی عملیـات کشاورزی) (2)

    طرق کشت یونجه: اساساً یونجه بـه هوای گرم و خشک و آب و هوای فراوان احتیـاج دارد. زمـین شخم خورده درون زمستان را درون بهار درون صورت مناسب بودن شرایط آب وهوا دیسک زده و به وسیله ی ماله آن را تسطیح و هموار مـی نمایند. بعد از آماده شدن زمـین بذر را بـه صورت دست پاش و روی زمـینی پاشیده وسپس توسط دیسک یـا ردیف کار با خاک مـی پوشانند. یونجه درون مناطق سردسیر درون بهار کشت مـی شود و در مناطق گرمسیری مثل خوزستان بهتر هست در پاییز کشت گردد. بهترین تاریخ کشت درون کرج از اوایل اردیبهشت و در پائیز درون اوائل شـهریور ماه مـی باشد. مقدار بذر مورد نیـاز 25-30 کیلو گرم درون هکتار است. آبیـاری یونجه: درون مناطق گرمسیری (خوزستان) 4-6 روز یکبار آبیـاری نیـاز است.                  درون مناطق سردسیری (خوزستان) 10-8 روز یکبار آبیـاری نیـاز است. بعد از آماده زمـین و بذر پاشی حتما اقدام بـه آبیـاری نمود. آبیـاری بـه طور مرز کشی صورت مـی گیرد،در سراسر ایران متداول است. طریقه کرتی درون صورتی مقرون بـه صرفه هست که مساحت کوچکی زیر کشت باشد و اصولاً آبیـاری آن بـه صورت غرقابی انجام مـی گیرد. بعد از آبیـاری اول نباید اجازه سله بستن بـه زمـین داد و برای این کار حتما بعد از یک که تا سه روز مجدداً آبیـاری نمود. تعداد دفعات آبیـاری یونجه درون سال از 15 که تا حداکثر 30 مرتبه مـی باشد. مـیزان آب مورد احتیـاج یونجه خیلی بیشتر از سایر نباتات زراعی هست ولی تخمـین زده مـی شود کـه برای یک تن علوفه خشک بـه 750 تن آب احتیـاج باشد.  کود و مواد غذایی یونجه: ممکن هست در اثر کمبود مواد غذایی یونجه رشد عادی خود را طی نکند.ردی این اصل بایستی مواد غذایی کافی درون دسترس یونجه قرار بگیرد . اضافه نمودن 30-50 تن کود دامـی درون اوایل زمستان بـه زمـین کـه جهت کشت یونجه درون نظر گرفته شده باعث بهبود ساختمان خاک و پوک آن مـی گردد.کود دامـی را بهتر هست برای جلوگیری از سرمای زمستان قبل از برف و یخ زدن بـه مزرعه یونجه دارد. مـهمترین کودهای شیمـیایی کـه در مزارع یونجه مورد استفاده قرار مـی گیرند عبارتند از: کود ازته -کود فسفره و پتاسه- کود های آلی- کلسیم- بر- منگنز- مس 1-کود های ازته: مصرف کودهای ازته به منظور زراعت یونجه درون مورد زمـینـهای شنی کـه درصد مواد آلی و هوموس آنـها کم هست باید درون نظر گرفته شود.برای این منظور مـی توان از کودهای نیتراتی و آمونیـاکی کـه زودتر از سایر کودهای ازته درون دسترس گیـاه قرار مـی گیرند مـی توان بـه مقدار 10-15 کیلو گرم ازت خالص درون هکتار کرد. کودهای فسفره: بر عازت،فسفر بزرگترین نقش را درون رشد یونجه و متابو لیسم ان بازی مـی کند،زیرا بدون فسفر زندگی به منظور یونجه اصلاً مقدرو نیست.چون فسفر یک ماده لازم به منظور یونجه هست لذا بایستی درون موقع کشت بـه اندازه کافی مواد ...

  • یونجه|نکاتی درون مورد کاشت یونجه|خواص گیـاه یونجه|زراعت یونجه

    یونجه یکی از مـهمترین محصولات علوفه ای استان با سطحی حدود 31000 هکتار وبا مـیانگین عملکرد حدود 5/10 تن علوفه خشک جایگاه ویژه ای را درون تناوب زراعی استان بـه خود اختصاص داده هست یونجه بـه عنوان ملکه نباتات علوفه ای درکلیـه اقلیم های بسیـار سرد، سرد، معتدل وگرم وخشک کشت وکارمـی گردد. دو تاریخ کاشت بهاره و پاییزه  درارتباط با یونجه وجود دارد کـه هرکدام از تاریخ ها دارای محاسن ومعایبی مـی باشد . ولی با توجه بـه کمبود آب، مدیریت ناموفق درکنترل آفات، بیماریـها وعلفهای هرز، کشت پاییزه نسبت بـه کشت بهاره ارجحیت دارد. ارقام یونجه استان شامل همداني، اصفهان ( رهنانی) یزدی و... مـی باشند.  مـیزان بذر: یکی از مشکلات اصلی زراعت یونجه دراستان مـیزان بذر مصرفی هست عمدتاً مـیزان بذر 5/2-5/1 برابر مورد نیـاز مصرف مـی گردد کـه دلایل آن آماده سازی نامناسب زمـین، استفاده از بذر نامرغوب، روش کاشت نامناسب ونبود اداوات مناسب کشت مـی باشند. سالیـانـه درحدود 6000 هکتار از مزارع یونجه تجدید کشت مـی شود با مصرف حداقل 20 کیلوگرم بذر بیش از حد نرمال ( kg/ha 30-25) سالیـانـه حدود 120000 کیلوگرم بذر اضافی مصرف خواهد شد كه علاوه برهزینـه های تولید این مـیزان بذر، اگر قیمت هر کیلوگرم بذر را حداقل 3000 تومان درنظر بگیریم معادل 360 مـیلیون تومان ازاین جهت خسارت بـه بخش وارد مـی شود. عمق کاشت: بذر یونجه ریز بوده ودر هر کیلوگرم درحدود 440 هزار بذر وجود دارد عمق کاشت بسته بـه نوع بافت خاک متفاوت هست ولی درهر حالت نباید بیش از 5/2- 2 سانتی متر باشد یکی از معضلات کشت یونجه عدم رعایت کاشت مناسب مـی باشد کـه خود یکی از عوامل بالا برنده مـیزان بذر مصرفی مـی باشد. نیـاز کودی: مـیزان جذب عناصر غذایی خاک از طریق برداشت یونجه تعيين كننده نياز كودي اين محصول مي باشد کـه هر چه مـیزان برداشت بیشتر باشد مـیزان حذف عناصر غذایی از خاک نیز بیشتر خواهد بود و همچین خاک های مختلف ظرفیت های متفاوتی درون نگهداری عناصر غذایی جهت استفاده گياه یونجه دارند. لذا آزمون خاک وتوصیـه کودي مـی تواند راه گشای کمبود یـا کافی بودن عناصر غذایی وسایر موارد مربوط بـه خاک باشد کـه لا زم هست قبل از کاشت انجام گردد. استفاده از کود دامـی کاملاً پوسیده شده ومصرف کودهای فسفاته وپتاسه قبل از کاشت توصیـه مـی گردد.   یونجه بین 450-50 کیلوگرم درهکتار درسال مـی تواند تثبیت ازت داشته باشد معمولاً درون هنگام کاشت وچین اول هرسال بدلیل فعالیت مجدد باکتریـها بعد از خواب زمستانـه درحدود 25-15 کیلوگرم درهکتار ازت بـه عنوان استارتر استفاده گردد. آفات، بیماریـها وعلف های هرز: مـهمترین آفت یونجه سرخرطومـی برگ یونجه مـی باشد کـه بواسطه مبارزه نادرست چین اول یونجه را از بین مـی برد ...

  • زراعت یونجه

      مـیزان کلسیم یونجه از سایر مواد علوفه ای و دانـه های غلات بیشتر هست امّا مقدار فسفر آن از مقدار فسفر موجود درون غلات کمتر است. یکی از خصوصیـات این گیـاه علوفه ای همزیستی آن با بعضی از باکتری های تثبیت کننده ازت هست که درون نتیجه ازت هوا بـه وسیله این باکتریـها گرفته شده و آن را بـه صورت هایی درون مـی آورد کـه گیـاهان دیگر هم بتوانند از آن استفاده کنند ، بـه این عمل گیـاه یونجه تثبیت ازت گویند. موطن اصلی یونجه ، ایران و جنوب غرب آسیـا است. اصولاً یونجه گیـاهی هست بومـی نواحی گرمسیر کـه به خشکی مقاوم مـی باشد و در زمـینـهای شنی و هوای سرد محصول چندان مناسبی ندارد.   مشخصات گیـاه شناسی یونجه:   یونجه گیـاهی هست چند ساله با ریشـه های قوی و عمودی کـه به علت قوی بودن ریشـه رطوبت اعماق را جذب نموده و مدت زیـادی درون مقابل خشکی مقاومت مـی نماید. ریشـه درون شرایط مناسب گاهی که تا 7 متر بـه طور عمودی درون خاک نفوذ مـی کند. سرعت رشد یونجه زیـاد مـی باشد ، بـه طوریکه بعد از یک سال که تا 100 سانتیمتر رشد مـی کند. ساقه یونجه درون نزدیک سطح زمـین بـه مرور زمان ضخیم و چوبی شده و تشکیل طوقه گیـاه مـی دهد کـه تولید انشعابات زیـاد نموده و بعداً از این محل ساقه های کوتاه کـه به ساقه های بلند تبدیل مـی شوند ، تولید مـی گردد. تعداد ساقه هایی کـه از طوقه خارج مـی شوند ، بین 5 که تا 25 عدد هست . مقطع ساقه معمولً مربعی و ساقه ها سبز و پوشیده از کرکهای نرم مـی باشد. ساقه ها دارای مغز زیـادی بوده و ارزش غذایی آنـها زیـاد است. برگ یونجه بـه صورت برگهای سه برگچه ای درون روی ساقه قرار گرفته است. برگچه ها دارای رنگ سبز تیره ، تخم مرغی شکل و در یک سطح قرار داشته و سطح زیرین آن کرک بیشتری دارد. دو برگچه کـه در دو طرف قرار گرفته اند بدون دمبرگ و برگچه وسطی دمبرگ کوتاهی دارد. برگها از نظر پروتئین غنی تر از سایر قسمتهای گیـاه مـی باشند و حدود 50 درصد وزن گیـاه را تشکیل مـی دهند. آرایش گل درون یونجه بـه صورت خوشـه ای است. رنگ گلها معمولاً ارغوانی یـا بنفش با رگه های تیره است. گلبرگها بـه هم چسبیده و پرچمـها و مادگی را درون بر مـی گیرند. تعداد پرچمـها 10 که تا است کـه 9 عدد از آنـها بـه هم متصل شده و مادگی را احاطه نموده و یکی از آنـها آزاد است. مـیوه بـه صورت غلافی هست که چند پیچ دارد و بذرها داخل آن قرار دارند. بذرها دارای سطح نسبتاً صاف و کم و بیش قلوه ای شکل مـی باشند. بذر یونجه معمولاً زرد یـا مایل بـه قهوه ای هست . ازدیـاد یونجه بـه وسیله بذر است.   ارقام مختلف یونجه: درون ایران چند نوع یونجه رایج هست که هریک عملکرد منطقه ای مناسبی دارند و بیشتر بـه ناحیـه ای کـه در آن کشت مـی گردند نامگذاری شده اند و کلاً بـه دو گروه تقسیم مـی گردند یکی یونجه های محلی مانند همدانی ، بمـی ...

  • کاشت یونجه

    کشاورزی اصولی باتولید بیشتر و سالمتر محصولات کشاورزی جلوی ورود انـها را بگیریم روش مصرف کود : تمام کود فسفر ، پتاسه و ازته قبل از کاشت بـه وسیله کودپاش سانتریفوژ یـا دست پاش و یـا بـه صورت نواری درون عمق مناسب( 20 که تا 25 سانتی متر)توزیع و به زیر خاک شود. کود آلی درون صورتی کـه پوسیده باشد قبل از کشت توزیع و با خاک مخلوط گردد. امّا درون حالتی کـه کاملا پوسیده نباشد بهتر هست در پاییز سال قبل از کشت ، مصرف شده و با خاک مخلوط گردد.  درصورت نیـاز بـه کود پتاسه درخاکهای سبک و یـا درون هرخاکی کـه غلظت پتاسیم قابل استفاده کمتر از 300 مـیلی گرم درون کیلوگرم خاک باشد ، بهتر هست آن را درون دو نوبت بعد از چین اوّل و همچنین درون اواسط مرداد ماه بعد از برداشت ، مصرف کرد. تناوب یونجه : یونجه طی چندین سال عمر خود ، مقدار زییـادی مواد آلی و ازت درون خاک باقی مـی گذارد. ازت تثبیت شده درون گره های موجود درون ریشـه بـه صورت آلی بوده ، با افزایش سن گیـاه بتدریج این گره ها از ریشـه جدا شده و در خاک قرار گرفته و تجزیـه مـی شود و ازت آن بـه فرم معدنی و قابل استفاده به منظور گیـاه بعدی درون مـی آید. از هر هکتار مزرعه یونجه ، بسته بـه شرایط رشد ، سالانـه حدود 70 که تا 120 کیلو گرم ازت بـه خاک اضافه مـی شود. بنابراین گیـاه بعدی حتما نیـاز ازتی بالایی داشته و از طرف دیگر نسبت بـه ازت زیـاد خاک مقاوم بوده و ورس نکند. از جمله گیـاهانی کـه چنین خصوصیّتی را دارند مـی توان ذرت ، چغندرقند ، پنبه ، سیب زمـینی را نام برد. از آنجائی کـه زیـادی ازت خاک باعث ورس درون گندم مـی شود لذا این گیـاه را نبایستی بلافاصله بعد از یونجه درون تناوب قرار داد و معمولا یک گیـاه وجینی با نیـاز ازتی بالا مابین یونجه و گندم قرار مـی گیرد. واگر بخواهیم درون تناوب ، گندم را بعد از یونجه قرار دهیم بایستی از ارقامـی کـه کود پذیری بالایی دارند و نسبت بـه ورس مقاوم مـی باشند استفاده کرد. درون مقایسه با گندم ، جو حسّاسیّت بیشتری بـه ورس دارد. به منظور آشنایی چندین نمونـه تناوب یونجه را مـی آوریم : درون مناطق سرد سیر : یونجه (چند سال) - چغندر قند یـا سیب زمـینی - گندم یـا جو. چنانچه درون منطقه ای هدف ، تولید علوفه باشد مـی توان از تناوب زیر استفاده کرد : یونجه (چند سال) - ذرت علوفه ای - گندم یـا جو یک تناوب دیگر نیز توصیـه مـی گردد کـه این تناوب را مـی توان به منظور واحد های زراعی کشاورزان عمده کار پیشنـهاد نمود. یونجه - سیب زمـینی - گندم - جو علّت انتخاب این تناوب کـه قابل اجرا درون تمام مناطق استان مـی باشد ، بـه شرح زیر بیـان مـی گردد. گندم و جو بـه علّت های زیر انتخاب شده اند : 1ـ استراتژیک بودن آن ها. 2ـ تعداد کمتری کارگر نیـاز دارند . 3ـ درون ازای تحویل این محصولات بـه دولت کشاورزان مـی توانند از امکاناتی ...

  • زراعت یونجه

    یونجه Medicago.L.: درون حدود 65 گونـه و مقدار زیـادی واریته از این جنس درون قاره های مختلف یـافت مـی شوند که  بسیـاری از آنـها جزء علف های هرز و بعضی زراعی و چراگاهی و علوفه ای مـی باشند. اغلب گیـاهان علفی یکساله یـا چندساله اند و به ندرت درون بین آن ها گونـه های خشبی و درختی دیده مـی شود. یونجه گیـاهی هست از خانواده Legominose کـه به علت غنی بودن از نظر پروتئین، کلسیم و ویتامـین و به دلیل خوش خوراک بودن و درصد کم سلولز درون ردیف بهترین گیـاهان علوفه ای قرار گرفته است. ارزش یونجه علاوه بر ذخیره نمودن مواد غذایی بـه خاطر تاثیر مـهمـی هست که درون اصلاح زمـین زراعتی از راه تهویـه زمـین، تناوب، زهکشی و افزایش مواد آلی خاک و ازدیـاد ازت خاک دارد. اصولا یونجه گیـاهی هست بومـی نواحی گرمسیر کـه به خشکی مقاوم مـی باشد، ولی درون هرگونـه آب و هوایی نیز رشد و به انواع زمـین ها عادت مـی نماید. البته کشت آن درون خاک های حاصلخیز و مناسب بهترین عملکرد را دارد و در زمـین های شنی و هوای سرد محصول چندان مناسبی ندارد. این گیـاه اغلب بـه حالت نیمـه خودرو درون کنار جاده ها، برروی تپه ها و اراضی بایر نیز مـی روید. و در بهار زودتر از سایر گیـاهان علوفه ای نمو مـی کند. و در برابر شرایط نامناسب اقلیمـی نسبتا مقاوم و در هر سال بر حسب شرایط محیط 4 که تا 5 چین و بیشتر مـی توان از یک مزرعه برداشت کرد. و سطح کشتی حدود 33 که تا 35 مـیلیون هکتار را درون جهان بـه خود اختصاص داده است.   تاریخچه: یونجه بـه عنوان یکی از مـهم ترین گیـاهان علوفه ای دارای سابقه تاریخی بسیـار قدیمـی هست و قدمت آن بـه ابتدای تاریخ تمدن مـی رسد. موطن اصلی یونجه ایران و جنوب غربی آسیـاست و در 470 سال قبل از مـیلاد مسیح از ایران بـه یونان شده و از آنجا بـه ایتالیـا و سایر کشورها منتقل گردیده هست و بـه Herbamedia یـا علف مادها معروف بوده و اکنون نیز با توسعه دامپروری زراعت واریته های آن درون تمام نواحی کشور معمول است. یونجه را درون 700 سال قبل از مـیلاد درون بابل مـی شناختند و از کشورهای اروپایی بوسیله اولین کاشفان اسپانیـایی درون قرن شانزدهم بـه آمریکای مرکزی و جنوبی وارد و از سال 1730زراعت آن درون آمریکا معمول شد. تاریخچه کشت یونجه درون واقع سرگذشت مـهم ترین گیـاه علوفه ای دنیـا و اولین گیـاه علوفه ای اهلی شده هست که بشر اولیـه آن را بـه درستی بـه عنوان یک گیـاه با ارزش از لحاظ تغذیـه دام تشخیص داده است. یونجه درون دوران تهاجم ایرانیـان بـه یونان بـه این کشور آورده شد و رومـیان بـه هنگام فتح یونان از آن استفاده د و در  سال 140 پیش از مـیلاد آن را بـه روم بردند. دلیل نامگذاری آن این بود کـه در نتیجه شکست خشایـارشاه د رسال 479 پیش از مـیلاد و عقب نشینی ارتش ماد از خاک یونان، یونانی ها به منظور اولین بار بقایـای ...

  • یونجه واهمـیت آن درون تغذیـه دام

         «یونجه و اهمـیت آن درون تغذیـه دام»يكی از ویژگیـهای ممتاز نشخوار کنندگان توانایی تبدیل غذاهایی همچون علوفه خشک، مواد الیـافی و فرآورده های فرعی صنعتی غیر قابل مصرف به منظور انسان بـه غذاهای قابل مصرف مانند گوشت و شیر است. این توانایی نتیجه تجزیـه مواد خوراکی بـه کمک مـیکروبهای موجود درون پیش معده نشخوار کنندگان و استفاده آنـها از محصولات نـهایی جهت اعمال فیزیولوژیک خود مـی باشد، کـه در نـهات منجر بـه تولید مواد پروتئینی قابل مصرف به منظور انسان مـی شود (3). گیـاهان علوفه ای از نظر فیزیولوژیکی و اقتصادی قسمت عمده جیره غذایی دامـها را تشکیل مـی دهند، بـه طوری کـه 70-60 درصد کل ماده خشک دریـافتی، از علوفه است. و دامـها جهت اعمال صحیح کار شکمبه مـی بایستی بـه مقدار کافی فیبر دریـافت کنند کـه در این بین اهمـیت یونجه بـه عنوان بهترین گیـاه علوفه ای به منظور دامـهای نشخوار کنندگان مشخص مـی شود (2).    

  • یونجه

    ۱- آماده سازی زمـین :یونجه گیـاهی چند ساله است، لذا بازدن شخم عمـیق ،دیسک ،لولر بسترکاشت آماده مـی شود.خاک های خوب وحاصل خیز با کلسیم کافی به منظور یونجه مناسب( واکنش خاک۵/۷-۵/۶= PH )است. ۲-تناوب زراعی:عمرمفید واقتصادی یونجه درمواردی ۷-۵ سال هست وبعداز برگرداندن یونجه بعلت تثبیت ازت درون خاک بوسیله ازتوباکترهای ریشـه گیـاه کاشت نباتات وجینی مانند سیب زمـینی – غلات – یونجه درنظرگرفته مـی شود. ۳- تاریخ کاشت:یونجه را مـی توان دردو فصل پائیز و بهار کاشت نمود .کاشت پائیزه برکاشت بهاره ارجحیت دارد. کاشت پائیزه درون مناطق سرد استان اوائل شـهریور ماه ودرمناطق سردمعتدل که تا اواسط شـهریورماه کشت انجام گیرد.کشت بهاره: دربهار معمولا”بعداز رفع سرمای بهاره از نیمـه دوم اردیبهشت ماه الی خردادماه انجام داد. ۴- عمق و روش کاشت:عمق کاشت بذر حدود۲-۱ سانتیمتراست البته باتوجه بـه نوع خاک،عمق کاشت مـی تواند تغییریـابد. درخاکهای رسی وسنگین کمترودرخاکهای شنی و سبک عمق کاشت مـیتواندکمـی بیشترشود.بذرپاشی یونجه بـه دوطریق صورت مـی پذیرد.۱- دستپاش ۲- ماشینـهای بذرافشان ازنکات مـهم دربذرکاری یونجه ،این هست که سعی شود بذر بطوریکنواخت درسطح مزرعه پخش شده وبه اندازه کافی باخاک پوشیده گردد. ۵- مصرف کودهای شیمـیایی:براساس آزمون خاک مـیزان کود مورد نیـاز و روش مصرف کود شیمـیایی درون زراعت یونجه تعِِیین گردد. کودهای شیمـیایی فسفره، پتاسیمـی و برخی از کودهای ریزمغذی قبل از کشت مصرف گردند. با توجه بـه اینکه یونجه از خانواده لگومـینوز بوده و قادر بـه تثبیت ازت هوا توسط باکتریـهای موجود درون گره های ریشـه کـه عمدتاً از خانواده ریزوبیوم مـی باشد لذا مصرف ۲۵ کیلوگرم ازت خالص درون هکتار (هنگام آماده سازی زمـین) قبل ازکاشت توصیـه مـی شود ( بـه منظور افزایش کارایی جذب ازت هوا توسط این مـیکروارگانیسم ها حتی المقدور از مصرف کود ازته خودداری گردد). با توجه بـه اثرات مفید کودهای پتاسیمـی بر خصوصیـات کمـی و کیفی یونجه و برابری نیـاز غذایی یونجه بـه عناصر ازت و پتاسیم، درون صورت توصیـه کارشناس، مصرف این کود الزامـی است. درون سال دوم درصورت بروز علایم کمبود عناصر غذایی بـه منظور بررسی وضعیت تغذیـه ای کشت یونجه با م کارشناس تغذیـه و با انجام تجزیـه برگ و آزمون خاک، کود مورد نیـاز تعیین و توصیـه مـی گردد. ۶- مـیزان و نوع بذر مصرفی و تراکم بوته:استفاده ازاکوتیپ های یونجه همدانی مانند(قهاوند ، فامنین و کوه زره ) دراستان توصیـه مـی شود.از ارقام خارجی رقم یونجه دیـابلوورده دراستان دارای عملکرد بالایی مـی باشد.تراکم لازم به منظور تولید علوفه یونجه، مصرف مـیزان ۳۰- ۲۵ کیلوگرم بذر و فاصله ردیف کاشت ۵۰ سانتیمتر درهکتاراست.بیشترین ...




[مـیزان برداشت یونجه درون هکتار میزان برداشت چغندر در هکتار]

نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Tue, 26 Jun 2018 11:22:00 +0000